För er som läste om Gang Starr in mitt inlägg om att våga spara på krutet minns att jag hyllade DJ Premiers känsla för att välja vokala ljud som underlag för scratchning. Skivbackens trogna gästskribent Peter Dahlin drar samma slutsats i sin reflektioner om DJ Premier:

Jeru the Damaja – Come Clean

Låten Come Clean börjar med en något kuslig takt för att citera Mats Nileskär ”som om någon spelade på skallar och revben”. Benrangelspelandet, som är Shelly Manne:s låt Infinity (1973), ekar ut och fortsätter sedan tillsammans med ett släpigt trumkomp (Funk Inc:s Kool Is Back, 1971) a la Das EFX eller EPMD. Efter fyra takter sätter Jeru The Damaja ner foten och inleder med:

”You wanna front, what?

 Jump up and get bucked

 If you’re feeling lucky duck

 Then press your luck”.

När första versen är avklarad går ONYX lös i refrängen med en rad från deras Throw Ya Gunz (1993) ”(0:58) Uh-oh!!  Heads up, cause we’re droppin’ some shit”.

DJ Premier skivbacken

DJ Premier

Hela upplägget är ett adelsmärke för producenten DJ Premier: en skruvad loop av något som ingen annan skulle snappa upp som samplingsbart och ett vokalt inslag som det scratchas på i refrängen. Det är ytterst sällan DJ Premier inte har just ett vokalt inslag, ringklocka eller ett skratt som han scratchar på. Till saken hör att han har fotografiskt minne så om det krävs plockar han bara fram något passande ur minnet.

Den bästa refrängen jag kommer på är Here Today, Gone Tomorrow (Gang Starr – Step In The Arena, 1991) där han samplat Ultramagnetic MC:s (en grupp som är värd ett eget inlägg på denna blogg) låt Ease Back ”(1:45) You wack MC’s” tillsammans med Big Daddy Kane & Biz Markie:s låt Just Rhymin’ With Biz ”(1:36) Ha ha, see you later”. Helt sjukt bra.

Jeru, vars fullständiga namn är Kendrick Jeru Davis, presenterades för den breda massan på Gang Starrs I’m The Man (1992) då tillsammans med Guru och Lil Dap (från Group Home). Den versen Jeru lägger i den låten är helt grym och då ville man bara höra mer. Två år fick vi vänta på att han skulle släppa sin debutskiva The Sun Rises In The East, och vilken skiva sen. Men det är inte förrän på inledningsspåret på sidan D som Come Clean dyker upp. DJ Premier är i högform på denna fullängdare med Come Clean som kronan på verket.

Låt oss läsa om vad som hände när Jeru själv blev samplad i kommande blogginlägg Come Clean (Part 2).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.