Denna Halloween-special stod 1977 ut på flera sätt: barn som orädda promenerade runt på gatorna i New York men även att världen tycktes befolkas av vuxna som var fientligt inställda till barn.

FAT-ALBERT

Mannen i filmen är Fat Albert, en gravt överviktig lustigkurre med catch phrase ”Hey Hey Hey”. I filmen går Fat Albert och hans vänner på bio, där de ser en poster för filmen “The Chicken Heart That Ate New York.” Det är en referens till Bill Cosbys tidiga stand-up-nummer ”Chicken Heart”. Detta nummer innehåller en beskrivning av hur Cosby som barn lyssnat på en 1940:s show “Inner Sanctum” och blivit livrädd då en gigantisk kyckling äter upp New York i ett av avsnitten.

Ray Ellis föddes i Philadelphia sommaren 1923. Han kom att bli känd som dirigent, kompositör, arrangör, saxofonist, klarinettist och producent under alias som Mark Jeffrey och men även under sin frus namn Yvette Blais. Han var mycket bred musikmässigt och jobbade med filmmusik, reklaminslag och TV-musik.

När Ray Ellis var 54 år skrev han musiken till Fat Albert Halloween Special. I denna film förekommer ett parti med piano som huvudinstrument. Minst tre artister har fattat tycke för detta instrumentala stycke och har snappat upp det och använt det i sina egna alster.

Två exempel ges här:

7:29 in i denna video kommer samplingen:

 

Skrivet av Peter Dahlin, gästbloggare

Red anm: Vi tackar Peter för inlägget. Det var en del vi inte kände till där…Det jag reagerade på när jag hörde “Hey Hey Hey” var att jag kände igen det från De La Soul och från Big Daddy Kane. Någon annan som gjorde det? I varje fall tänkte jag att Samplingen skulle bli en återkommande företeelse här på bloggen. Så vi ser fram emot mer grävande, Peter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.